Home

Medische zaken

Naar Flessekittensmenu
 

Dierenarts

  Een fijne dierenarts is heel belangrijk als het met het grootbrengen van een nest niet verloopt zoals het zou moeten. Dus het is belangrijk een dierenarts te vinden, die zelf ook schik heeft in dit soort zaken. Veel dierenartsen hebben geen of weinig ervaring met moederloze dieren. Sommige dierenartsen vinden het beter om niet aan medicijnen te beginnen in verband met een kwetsbare darmflora. Er valt veel te zeggen voor voorzichtigheid, soms is het echter WEL noodzakelijk. Als een kitten door uitdroging van de diarree of niesziekte zou sterven heeft het aan een goede darmflora ook niets meer. Een goede dierenarts zal beslist rekening houden met de leeftijd van het dier en op de leeftijd aangepaste medicijnen voorschrijven.
Quote: "Soms is het nodig de natuur een schop onder z'n kont te geven".

Contact met de dierenarts

  In sommige gevallen is contact met de dierenarts noodzakelijk. Eerst bellen om te bepalen of een consult met spoed gebeuren moet of dat u even af kunt wachten. Om de dierenarts alvast een beetje te helpen het kitten temperaturen. De normale temperatuur is tussen de 38° en 39°C. Om de dierenarts nauwkeurig te kunnen informeren, kunt u het beste dagelijks een paar dingen op een lijstje bijgehouden. Het gaat hier om het gewicht, de hoeveelheid dagelijkse voeding en hoe de ontlasting eruit ziet. Dit soort lijstjes zijn altijd handig. Wanneer u een nest groot brengen leuk vindt en u bent van plan dit nog eens te doen, is het fijn vergelijkingsmateriaal te hebben.

Spoedgevallen

  Zichtbare verwondingen, een uitgedroogd of comateus kitten, aanhoudende (langer dan twee dagen) of bloederige diarree, niesziekte, een kitten dat letterlijk opgevreten wordt door de vlooien, slap is en bleke slijmvliezen heeft.
   

Overleg met de DA is noodzakelijk bij:

Onderkoeling

 
  Als een kleintje koud aanvoelt, langzaam warmer laten worden. Niet meteen op een hete kruik leggen of onder een warmtelamp. Het diertje wrijven met warme doeken, dan proberen of het wat wil drinken.

Uitdroging

  Een kitten dat aan het uitdrogen is. Dit valt te controleren door het velletje in de nek met duim en wijsvinger iets op te tillen. Normaal springt dit meteen terug. Naarmate het kitten verder uitgedroogd is zal het velletje langer blijven staan.

Anorexia

  Wanneer een kitten langer dan een dag niet wil eten of drinken. Actie ondernemen om de vochtbalans op peil te houden. Het gevaar voor uitdrogen is al snel aanwezig.

Melk uit de neus

  Wanneer de melk meestal uit de neus naar buiten komt. Dit kan het gevolg zijn van een te groot gat in de speen, te gulzig eten of een gespleten verhemelte.

Braken

  Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als er wormen bij het braaksel zitten, is de oorzaak vrij duidelijk. Wanneer dit niet zo is en het braken houdt langer dan een dag aan, komt het gevaar voor uitdrogen weer om de hoek kijken. Er moet dan samen met de dierenarts naar de oorzaak gezocht worden.

Kreunen

  Bij aanhoudend kreunen van een kitten is er duidelijk iets mis. Een normaal kitten maakt geluid als er iets niet in orde is of als het hongerig is. Wanneer het probleem verholpen is zal het weer rustig worden. Een ziek kitten blijft aanhoudend geluid maken.

Verminderd bewustzijn

  Wanneer een kitten min of meer bewusteloos lijkt. Dit hoeft niet altijd een ernstige oorzaak te hebben. Darmkrampen kunnen ook dit soort verschijnselen geven. Dit wordt wel eens gezien bij extreem gulzige kittens of wanneer vergeten wordt regelmatig te stimuleren.

Vieze oogjes

  De oogjes moeten schoon zijn en, indien al open, helder. Zijn beide oogjes op de leeftijd van twee weken nog niet open, dan kan de dierenarts even helpen ze open te maken. Niet zelf doen!

Vieze neus

  Het neusje dient schoon te zijn. Een snotneus samen met vieze oogjes wordt bijna altijd veroorzaakt door niesziekte. Dit is meestal, bij tijdig ingrijpen, goed te behandelen.

Vieze staartstreek

  De streek onder het staartje dient schoon te zijn. Diarree kan een gevolg zijn van een wormeninfectie. Een kitten is dan mager en bleek en heeft een bol buikje. Natuurlijk kan diarree ook het gevolg zijn van een verkeerde, overmatige, of te snel veranderde voeding.

Verstopping

  Dit is ook een vervelende zaak. Als een kitten langer dan drie dagen geen ontlasting heeft en wat koffiemelk geven niet helpt, is dit ook een zaak voor de dierenarts.

Vlooien

  De huid is normaal schoon, zonder zichtbare vlooien of vlooienpoep. Als vlooienpoep vochtig gemaakt wordt, ziet het eruit als bloed. Dat is het ook, vlooien zuigen zich vol met bloed van het kitten. Een erge vlooienbesmetting kan bloedarmoede veroorzaken en natuurlijk een wormenbesmetting.

Ongewone vacht

  De vacht is normaal gesproken zacht, wat pluizig, zonder kale plekken. Een plakkerige vacht met zichtbare witte 'roos' kan wijzen op de aanwezigheid van luizen. Dit is een wat tijdrovende, maar geen moeilijke behandeling. Kale plekken kunnen wijzen op schimmel. De behandeling van schimmel ligt ingewikkelder. Beide infecties zijn besmettelijk.

Geïrriteerde huid

  Een erg geïrriteerde of kapotte huid is vaak een gevolg van het sabbelen bij elkaar. Soms wordt dit te laat opgemerkt en is er behandeling nodig om de huid weer gezond te krijgen.

Oormijt

  In de oortjes moet het schoon zijn. Zwartbruine korrelige troep in de oren kan wijzen op een besmetting met oormijt. Bij een verwaarloosde besmetting met oormijt kan de hele gehoorgang gevuld zijn met troep. Oormijt is besmettelijk voor andere dieren.

Achterstand in de groei

  Meestal is een van de kittens in een nest een stuk kleiner dan de rest, vaak is dit de felste. Normaal gesproken groeit zo'n kitten in verhouding even goed als de rest. Wanneer een kitten opvallend achterblijft in ontwikkeling, zal naar de oorzaak gezocht moeten worden.