Home

Problemen bij het grootbrengen van kittens.

Naar Flessekittensmenu
 
Melk uit de neus Niesziekte Diarree Verstopping
Sabbelen Kale kittens
Niets lusten

Melk uit de neus

  Te snel voeden of te gulzig drinken kan leiden tot het terugkomen van de melk uit de neus. Let op, dit kan ook door aangeboren afwijkingen veroorzaakt worden, bijvoorbeeld een open gehemelte. Tevens kan een kitten een tijdje na de voeding zo veel last hebben van krampen in de buik dat het diertje min of meer in coma lijkt te raken. Probeer hier verbetering in te brengen door het kitten langzamer en minder te voeden. Voedt het uit de buurt van de rest van het nest zodat het wat rustiger is tijdens het drinken.

Niesziekte

  Sneu om te zien, een kitten met dichtgeplakte oogjes en een snotneusje, vaak het bekje open van benauwdheid. Niesziekte is een virus en dus besmettelijk. Er bestaan, zoals van elk virus, verschillende varianten, van een milde infectie tot een virus wat ook blaartjes op de tong te zien geeft. Een virus geeft bijkomende bacteriële infecties, die meestal goed te behandelen zijn.

Niesziekte
  Voorop staat daarbij een nauwkeurige verzorging in een warme, goed geventileerde en droge omgeving. De dieren ruiken niks meer, dus stoppen met eten en drinken. Pas op voor uitdroging, er sterven meer dieren aan bijkomend vochttekort dan aan de infectie zelf.
Geef nooit zomaar antibiotica. Vooral jonge wezentjes zijn erg gevoelig voor bij- en nawerkingen van medicijnen.

Diarree

  Wanneer dit voorkomt tijdens het flessen dan de poedermelk met wat meer water aanlengen en een beetje rijstebloem door de melk doen. Wanneer kittens zelf eten, dan de pap wat dunner maken en een dagje dieet van beschuit, brinta en water inlassen. De volgende dag een beetje blikvoeding met de staafmixer door het beschuitmengsel doen. Vaak wordt bij diarree aan katten een dieet van gekookte vis of kip voorgeschreven. Bij kittens werkt dit niet zo goed. Kip en vis zijn voor de meeste kittens te grof van structuur om het fatsoenlijk op te kunnen nemen. Sommige kittens gaan er makkelijk van braken. Diarree, die langer dan twee dagen duurt, is bij de hele kleintjes toch een zaak voor de dierenarts. Hij kan de kittens misschien een beetje helpen met geschikte medicijnen. Laten vasten is bij heel jonge dieren beslist niet verantwoord.

Verstopping

  Soms zit een kitten een hele tijd piepend in de kattenbak te krabben zonder dat er ontlasting komt. Af en toe is zelfs een beetje bloed te zien. Dit probleem is meestal goed op te lossen door een druppel koffiemelk of wonderolie in de melk of pap te doen. Blijft de ontlasting langer dan drie dagen weg of lijkt een kitten buikpijn te hebben dan even contact opnemen met de dierenarts.

Sabbelen

  Kittens zonder moeder moeten op één of andere manier hun drang tot zuigen kwijt. Hetzij bij een dekentje of knuffel, hetzij bij elkaar. Wanneer kittens sabbelen bij elkaar kan de huid flink geïrriteerd raken. Als ze in de geslachtsstreek zuigen bij elkaar, wordt de urineproduktie gestimuleerd. Daardoor kan een kitten constant nat zijn van de urine en kunnen er ontstekingen ontstaan. Soms kan het zo erg zijn dat het noodzakelijk is de kittens te scheiden.
 

Dat het weleens heel erg uit de hand kan lopen bewijst het verhaal van Koen.

 

Koen, een katertje van acht weken met een urethra obstructie

Koen

 
  Koentje kwam ondervoed samen met zijn zusje Dazzle binnen, ze waren een week of vijf. Twee dagen eerder waren er drie kittens uit hetzelfde nest binnengekomen, dus Koen en Dazzle waren nog langer zonder vocht en voeding geweest. Dazzle had haar zuigreflex op Koentjes plassertje gericht, waardoor hij een ontsteking had. Zijn plassertje zat in een etterzakje. Dit leek twee weken later mooi genezen. Toen Koentje acht weken was, zat hij ineens constant op de kattenbak te persen zonder dat er iets kwam. De dierenarts gebeld en met spoed naar de kliniek. Door littekenweefsel bleek Koentjes plassertje afgekneld en naar buiten gedrukt. Met veel inventiviteit is Koentje geholpen. Ga er maar eens aanstaan, een kitten van acht weken catheteriseren en de voorhuid verruimen. Knap werk.

Kale kittens

  Als kittens van een week of vier gevonden worden, kunnen ze meestal met een beetje hulp wel zelf eten. Netjes eten of zichzelf na het eten fatsoenlijk wassen kan dan nog niet. Ze duiken op hun buik in het eten, met als gevolg dat de helft van het eten in hun vacht terechtkomt.
  Als ze genoeg binnenkrijgen is dit niet erg. Het is begrijpelijk dat dergelijke viespeukjes heel moeilijk schoon te houden zijn. Een vervanging voor de tong van de moeder is nergens te koop. Het komt voor dat de vacht van een kitten een beetje verstikt raakt. Dat haar gaat later in plukjes uitvallen, met als gevolg een kitten dat kaal wordt.Meestal is dit rond de bek, in de hals, op de borst en voorpootjes. Dit is niet zo erg en komt vanzelf goed. Als kale plekken een ontstoken indruk maken, zal de dierenarts wel even moeten kijken.
Kaal kitten

Geen ander eten lusten dan melk of pap

  Het is soms moelijk om een kitten dat met de fles grootgebracht is aan gewone kittenvoeding te wennen, vooral een katje dat alleen grootgebracht wordt. Geduld, het komt op een gegeven moment vanzelf. Elke dag blijven proberen en af en toe een beetje blikvoer of een brokje in de bek stoppen. Misschien eens proberen met een stukje vlees, vis of kip (nooit rauw). Een kitten moet wel goed vaste voeding eten voor het naar de nieuwe baas mag.