Home

Wat is er nodig bij de verzorging?

Naar Flessekittensmenu

Nestje

 
 
Om een tochtvrij veilig nest te maken kan gebruik gemaakt worden van een kartonnen doos, een babybedje of aangepaste babybox. Voorwaarde is dat het nest van de grond af is en dat de kittens niet uit hun nest kunnen. Helemaal ideaal voor kittens onder een week is natuurlijk een couveuse.
 
Bedje
 
Couveuse
 

Materiaal

 
  Het materiaal in het nestje moet goed wasbaar zijn, in het begin zal het een aantal keren per dag verschoond moeten worden. Het fijnste materiaal is vetbed. Urine zakt hierdoor terwijl de kittens droog en zacht liggen. Hieronder kan een laagje kranten worden gelegd. Heel geschikt zijn oude moltondekens. Gewone wollen dekentjes of zachte handdoeken kunnen natuurlijk ook, als het maar goed wasbaar is.

Weegschaal

 
  Een weegschaal die grammen aangeeft, bij de hele kleintjes telt elke gram mee.

Staafmixer

 
  Een staafmixer, handig om blikvoer goed fijn te maken.  

Flesje

 
 
Een flesje (60 ml is het handigst) en speentjes. Het gaatje in de speen mag niet te groot zijn, een kitten kan zich dan verslikken met niet zulke prettige gevolgen.
Indien geen flesje voorhanden is, dan kan gebruik gemaakt worden van een spuitje zonder naald met een stukje fietsventiel van circa 1½ cm of een pipetje. De laatste twee zijn ook handig als een kitten te zwak of te ziek is om zelf te drinken, hiermee kan druppelsgewijs de melk in het bekje worden gedaan.

Warmtebron

 
  Een warmtebron. Dit kan een warmwaterzak zijn (het nadeel van een kruik is dat deze als hij eenmaal afgekoeld is, warmte onttrekt), of een andere warmtebron, bijvoorbeeld een biggenlamp. Wanneer een kruik gebruikt wordt, deze altijd in een kruikenzak doen of de kruik in een doek wikkelen. De kleintjes nooit rechtstreeks op de hete kruik leggen. Zorg ervoor dat het nest groot genoeg is om van de warmtebron af te kunnen kruipen als ze dat zelf willen. Bij gebruik van een biggenlamp wel oppassen dat deze op minimaal een meter afstand van de kittens hangt. Een nadeel van een dergelijke lamp is dat het voor de oogjes van de kleintjes irritant kan zijn.

Thermometer

 
  Een omgevingsthermometer die in het nest gelegd kan worden en een koortsthermometer.

Kattenbak

 
  Een laag kattenbakje, ze maken er al snel gebruik van. Hiervoor voldoet een deksel van een schoenendoos of een plastic picknickbordje in het begin prima.
Met een beetje geluk zijn de diertjes met 2½ à 3 weken al zindelijk.

Kattenbakvulling

 
  In het begin is het misschien verstandig om als kattenbakvulling houtkorreltjes te gebruiken. Dikwijls is het eerste wat kittens eten kattengrit. Dit is meestal klei en niet zo geschikt voor de maag. Oppassen met superabsorberend grit, als ze het in de oogjes of maag krijgen kan er letsel ontstaan.

Wormenkuur

 
  Een wormenkuurtje geschikt voor kittens. Het gemakkelijkst werkt een pasta, vraag dit bij de dierenarts.

Vlooienspul

 
  Een vlooienkammetje en een voor kittens veilig antivlooienmiddel.

Oogzalf

 
  Een mild oogzalfje of druppeltje. Handig om in huis te hebben als ze met de nagels bij elkaar in de ogen gezeten hebben en er een kitten een oogje dichtknijpt.

Nagelknipper

 
  Een nagelknippertje. Hiermee kunnen de puntjes van de nageltjes geknipt worden. Vaak klauwen ze tijdens het flessen, dit kan flinke krassen geven in mensenhanden.

Katoenen handschoenen

 
  Katoenen handschoenen. Als kittens heel ongeduldig zijn tijdens het flessen kunnen ze de handen van de verzorger flink openhalen. Witte katoenen handschoenen zijn dan erg handig, ze zijn immers uit te koken.

Desinfectie

 
  Een mild ontsmettingsmiddel, Betadine of iets dergelijks.
  Om de omgeving en/of even snel de handen te ontsmetten is een fles spiritus bij de meeste mensen wel voorhanden. Nooit ergens lysol voor gebruiken, dit is giftig voor katten.