Home

Voeding en Voedingstabel voor Kittens.

Naar Flessekittensmenu
 
Voeding Voedingspatroon Eerste fles Voedingstabel
 

Voeding

 
Melk Als er op deze pagina over melk gesproken wordt, wordt altijd vervangende moedermelk bedoeld. Dit wordt als voeding gebruikt tot kittens zelf kunnen eten, meestal de vierde of vijfde week. Flessenkittens zijn vaak laat met zelf eten, ze hebben immers geen voorbeeld van de moeder. Op zich is dit niet zo erg. Als ze geflest worden is precies te volgen hoeveel ze binnenkrijgen en ze blijven lekker schoon. Op een gegeven moment gaat het eten normaal gesproken vanzelf, ze moeten er wel aan toe zijn, forceren is niet nodig.
Wanneer er even geen vervangende moedermelk beschikbaar is, kan verdunde koffiemelk tijdelijk uitkomst bieden.,
Brinta Om wat meer body aan de melk te geven als ze al zelf eten.
Pap Melk met Brinta. Pap in de vierde week regelmatig aan de kittens voorzetten om te proberen de kleintjes zelf te laten eten. Lukt dat eenmaal, dan voor één dagelijkse voeding overschakelen op blikpap.
Beschuit Goed om bij de eerste blikvoeding verkruimeld toe te voegen en als noodremedie om te geven bij diarree. Voeg wel water toe.
Rijstebloem Kan als het nodig is aan melk toegevoegd worden om te dunne ontlasting wat meer te binden. Meestal kan dit ook wel door een speentje.
Blikvoeding In het begin blikvoeding, beschuit en water mixen tot een smeuïge blikpap. Als blikvoeding kan gebruik gemaakt worden van een speciaal voor kittens gemaakte voeding of een ander door de dierenarts aanbevolen product. In de praktijk blijkt dat kittens nogal eens moeite kunnen hebben om te snappen dat niet alle eten opgezogen kan worden. Het is grappig om te zien en te horen, dat ze soms al zuigend blijven hangen op een stukje vlees. Soms kan een kleintje eerder brokjes op een fatsoenlijke manier eten dan blikvoeding. Vanaf een week of zes kan puur blikvoer gegeven worden. Als een kitten dunnere ontlasting krijgt, dan gelijk weer beschuit door het blikvlees mengen.
Kittenbrok Aanbieden in de vijfde week. In het begin kunnen de brokjes het beste een beetje vochtig gemaakt worden, dan zit er meer geur aan.
Koemelk Koemelk is qua samenstelling niet geschikt om kittens groot te brengen. Er zijn produkten te koop die als vervangende moedermelk gebruikt kunnen worden. Bij de dierenarts is vast wel informatie hierover te krijgen.
Wijziging in de voeding Elke wijziging in de voeding moet geleidelijk gebeuren om diarree te voorkomen. Dus telkens één van de dagelijkse voedingen veranderen en dan weer een dag of drie hetzelfde geven. Met kleine beetjes beginnen.
Hoeveelheid Er moet exact bekend zijn wat een kitten werkelijk aan voedsel binnenkrijgt. Voeding afgepast geven of het kitten voor en na het eten op de weegschaal zetten.
Problemen Meestal zijn alle voedingsproblemen opgelost zodra een kitten brokjes eet.
Koelkast Nooit produkten rechtstreeks uit de koelkast geven.

Voedingspatroon

 
  Dit is heel verschillend voor elk nest. De beste graadmeter is de rust in het nest. Zodra een kleintje honger heeft (of zich om een andere reden niet prettig voelt) zal het zich laten horen. De verzorger kan daar zelf op inspelen. Er zijn natuurlijk wel enige richtlijnen te geven. Maak kittens in ieder geval niet exact om de drie uur wakker omdat het zo in een boekje staat. Als ze liever vier uur slapen, laat ze dan. Uitzonderingen zijn natuurlijk hele zwakke of zieke kittens.
  Maak de melk aan volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Het best is om voor elke voeding de melk vers aan te maken. Gebruik warm water (nooit warmer dan 57°C). Dikwijls worden meerdere mengverhoudingen aangegeven. Volg de aangegeven gebruiksaanwijzing voor de jongste kittens. Dikwijls wordt er later meer poeder aan het water toegevoegd. Doen kittens het goed op de laagste dosering poeder:water, laat het dan verder zo.
 

De eerste fles

 
  De eerste keer dat een kitten de fles krijgt, zal het niet meteen snappen hoe dit werkt. Houd het kleintje in de ene hand en de fles in de andere. Strijk zachtjes met de speen over de lippen en probeer om een druppel melk in het bekje te laten vallen.
Flesje
  De meeste kittens hebben al snel in de gaten hoe het moet. Bij een eerste voeding is het al goed als ze twee ml binnenkrijgen. De fles nooit helemaal vol doen, ze weigeren dan te drinken. Lukt het echt niet, leg het kitten dan terug in het nest en probeer het nog eens als het weer wakker wordt. Gaat het te lang duren eer een katje iets binnenkrijgt of is het te zwak, gebruik dan een druppelpipet of een spuitje met fietsventiel. Zo kan in het begin geholpen worden het diertje toch iets binnen te laten krijgen. Zodra zuigreflex merkbaar is, direct het zuigflesje weer gebruiken.
Komt er melk uit het neusje, dan is de opening in het speentje te groot, het voeden gaat te snel, of het kitten heeft een open gehemelte. Is het laatste het geval, dan heeft het diertje geen levenskans en is de enige oplossing het kitten in te laten slapen.
Kittens zijn vaak dol op hun melk. Het kan geen kwaad om ze dit te blijven geven tot ze naar hun nieuwe baas gaan. Een lekker bordje warme pap voor het slapen gaan vinden ze heerlijk. Vaak helpt het ook een beetje melk mee te geven naar het nieuwe thuis om te wennen.

Voedingstabel voor kittens

 
  De onderstaande voedingstabel is een hulpmiddel. Het zijn echter geen vaststaande regels. De eerste dagen weinig voeren, 10% van het lichaamsgewicht per dag is voldoende. Dan langzaam, naar behoefte vermeerderen. Bij elk nest of kitten zal het anders verlopen. Als alles goed gaat probeer dan in de nacht een pauze van bijvoorbeeld zes uur tussen twee voedingen in te lassen. Heel goed voor de eigen nachtrust. Dit gaat natuurlijk niet op voor hele jonge of zieke kittens.
  In de voedingstabel wordt gesproken over:  
Melk Vervangende moedermelk, GEEN aanvullende melk of kattemelk.
Pap Vervangende moedermelk met Brinta of rijstebloem.  
Blikpap Kattenvoeding uit blik, beschuit en water geprakt met de staafmixer.
Brokjes Kattenbrokjes speciaal voor kittens.
Leeftijd:
Soort voeding:
Aantal keren:

Dagelijkse hoeveelheid:

Opmerkingen:
Tot 1 wk
Melk
6 à 7
25 à 40 ml
2 ml is genoeg voor een eerste voeding
Tot 2 wk
Melk
5 à 6
30 à 70 ml
..
Tot 3 wk
Melk
5
60 à 90 ml
Bij diarree wat rijstebloem door de melk
Tot 4 wk

Melk
Pap

4
1

60 à 90 ml
30 ml

Zelf een keertje proberen.
Tot 5 wk
Melk
Pap
Blikpap
Brokjes
1
3
1

 

30 ml
60 à 90 ml
1 Dessertlepel
Naar behoefte
Steeds langzaam overschakelen, maar één voeding per dag vervangen en drie dagen hetzelfde geven alvorens weer een voeding te vervangen.
Tot 6 wk

Pap
Blikpap
Brokjes

2
2

 

60 à 90 ml
2 Dessertlepels
Naar behoefte

Geen zorgen als een kitten nog niet zelf kan eten, het komt vanzelf. Ik heb er eens eentje met een stukje nieuwe haring kunnen verleiden toch zelf eens te happen.
Vanaf 6 weken

Pap
Blikvoeding
Brokjes

1
2

 

45 ml
3 Dessertlepels
Naar behoefte

Bij diarree beschuitkruim door de blikvoeding doen.