Home

Parasieten

Parasieten
 

Vlooien

Vlo
  Vaak zijn vlooien te snel om zich te laten ontdekken. Duidelijk zichtbaar zijn meestal wel de donkere korreltjes in de vacht. Wanneer deze korreltjes in aanraking met vocht een beetje bloed (vlooienpoep) blijken te zijn, heeft het kitten vlooien. Een vlooienbesmetting kan bloedarmoede tot gevolg hebben. Ontvlooien is een vereiste, hoe jong de kittens ook zijn. Er zijn tegenwoordig middelen die redelijk veilig bij kittens gebruikt kunnen worden. Vlooien brengen besmetting met lintwormen over, dus de juiste volgorde van behandelen is eerst de vlooien, dan pas ontwormen. Wat vaak vergeten wordt is dat het behandelen van de omgeving nog belangrijker is bij de vlooienbestrijding, maar 1% van de vlooien zit op het huisdier, 99% zit in de omgeving. Het dier met allerlei gif volspuiten heeft weinig zin als er volop vlooieneitjes de kans krijgen om uit te komen. De eitjes vallen uit de vacht van het dier en worden verspreid in de omgeving. Na twee tot vier dagen komen er larven uit en na een week of twee, drie, gaan deze zich verpoppen. Uit de pop komt weer een nieuwe vlo en de circel is rond.  

Wormen

  Wormen werken mee aan conditieverlies van een kitten. Dikke buikjes, diarree, braken en vertraagde groei doen zich voor bij een flinke wormenbesmetting. Bij een fokker wordt, als het goed is, nauwlettend het ontwormen van de moeder in de gaten gehouden. Immers, zij draagt deze over aan de jonkies. Schaf een goed ontwormingsmiddel aan bij de dierenarts, speciaal voor kittens, en begin op zijn laatst op een leeftijd van zes weken te ontwormen. Herhaal dit met de acht weken, drie maanden, zes maanden en vervolgens elk half jaar. Wormen zijn niet altijd zichtbaar, ga er dus van uit dat het dier wormen bij zich heeft. De meest voorkomende worm bij kittens is spoelworm.
 
  Spoelwormen zien eruit als minispaghetti en zijn soms te zien in vers geproduceerde ontlasting. Lintworm is te herkennen aan kleine rijstkorrelachtige fragmentjes in de buurt van de anus.
Spoelworm

Luizen

 
Luis is vooral vaak te zien bij kittens die buiten geboren zijn. Op zich niet een heel besmettelijk iets, het kan echter wel hardnekkig zijn. Kittens met luis zien er vaak wat 'stoffig' uit. Luis is te herkennen aan een soort plakkende roos op de haren. Dit zijn de lege neten. De luis zelf bevindt zich op de huid. Dus, hoe ouder de infectie, hoe hoger de lege neet aan de haren zit.
 
De enige doeltreffende remedie tegen luis was, tot een aantal jaren geleden, kittens met tussenpozen van 2 weken te wassen met een speciale shampoo. Tegenwoordig zijn er Diervriendelijkere middelen in de handel.
Kittens met luis badderen

Teken

 
Teken zijn spinachtige parasieten die zich vastzuigen in het dier en zich volzuigen met bloed. Vooral kittens die in bosjes gevonden worden kunnen er nogal eens last van hebben. Men verwijdert de teek door deze tussen duim en wijsvinger (of met een speciaal tekenpincet) vast te pakken en met een tegelijk draaiende en trekkende beweging eruit te halen. NIET de teek eerst verdoven met alcohol of zo, dan laat het z'n giftige stoffen in het dier achter. Teken kunnen infectieziektes overdragen.
 
    Teek Volle teek

Schimmel

 
Schimmel is een tamelijk besmettelijke aandoening, niet alleen voor katten onderling, ook voor honden en mensen. Daarom is de verzorging van dieren met schimmel een nauwkeurig werkje. Kittens met schimmel zien er wat mottig uit. Meestal begint schimmel in de buurt van de kop en op de poten. Soms ronde kale plekjes, waar vanuit het midden weer haar opkomt. Er zijn verschillende manieren van behandelen, dit heeft te maken met het soort schimmel. Soms, bij een hele kleine besmetting is locale behandeling afdoende. Meestal niet, omdat het vaak te laat ontdekt wordt. De diagnose 'schimmel' wordt gesteld door middel van een kweek. Actieve schimmel is onder de microscoop soms zichtbaar. Een aantal schimmelsoorten lichten op onder de Woodse Lamp. Al naar gelang de aard en de ernst van de schimmel zal de dierenarts een plan van aanpak opstellen. Schimmel komt meer voor bij langharige katten, die kunnen drager zijn terwijl ze zelf geen zichtbare problemen hebben. Bij schimmel geldt net als bij vlooien dat de omgeving aangepakt moet worden, sporen, waardoor de besmetting wordt overgebracht, zijn minuscuul en kunnen zich overal bevinden.
 

Oormijt

 
Oormijt is een besmettelijke parasiet, ook voor honden. Het is te herkennen aan donker oorsmeer wat zanderig aanvoelt en vaak ruikt. Het kan tamelijk hardnekkig zijn en is een zaak voor de dierenarts. Gelukkig zijn ook hiervoor de laatste jaren minder giftige producten in de handel gekomen.
Oormijt